Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro
 
 
Comunicate de Presa

Peste 2500 oameni de afaceri au vizitat Pack Show 2022, singura expoziţie de packaging din România
2022-05-18

Pack Show, singura expoziţie de packaging din România care s-a încheiat sâmbătă, 14 mai, a înregistrat peste 2500 de vizitatori în cele patru zile de eveniment. Dintre aceştia, peste 65% au fost antreprenori, directori generali, directori executivi. Ap...continuare..


Mâine începe PACK SHOW 2022, cea mai relevantă expoziţie de packaging din România!
2022-05-10

Miercuri, 11 mai 2022, se deschide Pack Show, cea mai relevantă expoziţie de packaging din România organizată de ROMEXPO şi EUROEXPO Fairs, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României!

Timp de 4 zile, &...continuare..


Pe 11 mai se deschide PACK SHOW 2022, expoziţia de packaging pentru Europa de Sud-Est!
2022-05-04

Miercuri, 11 mai 2022, se deschide Pack Show, expoziţia de packaging pentru Europa de Sud-Est!

Timp de 4 zile, sp...continuare..


Plafonarea prețului produselor alimentare: riscăm intrarea într-o criză a alimentelor, raţional...
2022-02-08

Federaţia Romalimenta consideră că o eventuală plafonare a preţului alimentelor va genera, pe lângă o aparentă şi trecătoare calmare a preţurilor, o cascadă de efecte negative persistente pe intregul lanţ agroalimentar.
Economia traversează o criză ...continuare..


Un set de instrumente pentru eficiența energetică în lanțurile frigorifice din sectorul alimenta...
2021-09-28

Amsterdam, 23 septembrie 2021 – ICCEE, un proiect finanțat prin programul Orizont 2020, lansează mai multe instrumente dezvoltate de partenerii de proiect în ultimele luni, toate cu un singur scop: creșterea eficienței energetice și a culturii de sustenabilita...continuare..


Industria alimentara continua sa sustina batalia anti-Covid 2019
2020-05-18

Federatia Romalimenta a actualizat informatiile primite de la membrii sai privind donatiile facute de acestia pana in prezent, in contextul pandemiei Coronavirus, iar sinteza se regaseste in tabelul de mai jos.

 

Consemnam cu satisfactie ca numai contributiile financ...continuare..


Exista suficiente stocuri de alimente
2020-03-18

Federatia Romalimenta este in permanenta legatura cu ANPC, cu dl. dir. gen. Paul Anghel, pentru a aproviziona permanent piata cu alimente sigure, de calitate europeana si suntem in ...continuare..


Industria alimentarã româneascã existã, in ciuda detractorilor
2019-11-04

Nr. 209/4.11.2019
Industria alimentarã româneascã existã, in ciuda detractorilor
-Comunicat de presã-
 
continuare..


Miercuri se deschide Pack Show 2019, locul de întâlnire al industriei de packaging
2019-10-29

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Miercuri se deschide Pack Show 2019, locul de întâlnire

al industriei de packaging

 

...continuare..


Romalimenta salută proiectul ANPC privind comercializarea produselor ce au fãcut obiectul campanii...
2019-09-02

Federaţia Romalimenta este adepta regulilor clare, aplicate obiectiv, nediscriminator, care sã dezvolte competitivitatea industriei alimentare româneşti, mãrindu-i cota de piaţã prin împlinirea aşteptãrilor consumatorilor şi prin respectarea interes...continuare..


SUPRATAXAREA BAUTURILOR CU ZAHAR, SAU UN ALT ATENTAT LA BUZUNARELE ROMÂNILOR, DEGHIZAT IN GRIJA PEN...
2019-08-05

Nr. 63/2.08.2019
SUPRATAXAREA BAUTURILOR CU ZAHAR, SAU UN ALT ATENTAT LA
BUZUNARELE ROMÂNILOR, DEGHIZAT IN GRIJA PENTRU SᾸNᾸTATE

-Comunicat de presã-

Deși nu ne mai miră mãsurile intempestive, de tipul mãririi taxelor, apli...continuare..


ROMALIMENTA cere cele mai aspre masuri in cazul pestelui braconat
2019-05-20

Nr. 38/20.05.2019

 

Romalimenta cere cele mai aspre mãsuri in cazul peştelui braconat

- Comunicat de presã -

 

continuare..


Proiect partener Angst
2019-04-11

DISARM - Orizont 2020 - o nouă rețea tematică de colaborare pentru reducerea rezistenței la antibiotice

 

continuare..


Suprataxare comunicat Romalimenta
2017-08-03

NU EXISTĂ UN PLAN DE SUPRATAXARE A ALIMENTELOR

Comunicat de presă

 

Federația Romalimenta a exprimat cele mai serioase rezerve fața de intențiile de supra-taxare, în ...continuare..


Ignoranţa nu scuzã calomnia
2017-04-05

05 aprilie 2017

 

Ignoranţa nu scuzã calomnia

-Comunicat de presã-

 

Spirit enciclopedic, Co...continuare..


Micșorarea taxei penalizatoare este doar un prim pas spre o soluție reală
2016-10-21

21 Octombrie 2016

 

 

Comunicat de presă

Referitor la Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambala...continuare..


CRIZA RECICLARII AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE DIRECTE ASUPRA POPULATIEI
2016-01-25

25.01.2016

-Comunicat de presã-

 

Astazi industria alimentara se afla intr-o situatie de criza, prin impunerea unor plati generate de neindeplinirea tintelor de reciclare din cauze independe...continuare..


RECICLAREA AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE ASUPRA POPULATIEI
2016-01-21

21.01.2016

RECICLAREA AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE ASUPRA POPULATIEI

-Comunicat de presã-

 

Federaţia R...continuare..


URGENȚA REDUCERII TVA LA ALIMENTE
2015-04-07

Recentele declaraţii guvernamentale justificã speranţa materializãrii unora dintre modificãrile Codului fiscal încã din acest an. Susţinem cu fermitate necesitat...continuare..


Federatiile reprezentative din agroindustrie sustin fara rezerve TVA-ul de 9% pe tot lantul carnii
2015-02-25

Membrii  federatiilor ROMALIMENTA si PRO AGRO – procesatori  si fermieri – sustin solidar, fara rezerve, aplicarea cotei de 9% TVA pe tot lantul carnii, respec...continuare..


INDUSTRIA ALIMENTARĂ SUSŢINE NECESITATEA RELAXĂRII FISCALE
2015-02-20

20 februarie 2015

INDUSTRIA ALIMENTARĂ SUSŢINE NECESITATEA RELAXĂRII FISCALE

Noul Cod fiscal şi noul Cod de procedură fiscală con#...continuare..


Teme majore de interes

Subiectele de mare actualitate ale industriei romanesti (evaziunea, reducerea TVA alimente, etc) au un impact major si ne preocupa permanent. Chiar daca ele alcatuiesc o realitate (nedorita) in mediul nostru de afaceri, sunt chestiuni cu care se confrunta si colegi din alte tari europene. La fel de importante sunt dezbaterile de la Bruxelles si din intreaga Uniune, generate de profundele schimbari datorate globalizarii, crizei economico-financiare, dar si puseelor alimentare si, mai devreme sau mai tarziu, ele au efect direct asupra industriei alimentare romanesti.

MONDELEZ EUROPE SERVICES GMBH OPFIKON – SUCURSALA ROMANIA

Mondelez Romania este una dintre firmele de top din industria alimentara, creand zilnic produse de cea mai buna calitate, pentru o viata mai usoara si mai "savuroasa" a consumatorilor.

Printre marcile reprezentative care incearca sa raspunda nevoilor consumatorilor se numara: ciocolata Milka si Poiana, biscuitii LU, cafeaua Jacobs, Nova Brasilia etc.

"Tot ceea ce facem incepe si se termina cu consumatorii nostri. Ne pasa de ceea ce gandesc. Deci, ii ascultam, observam si invatam. Apoi, cream.", este unul dintre principiile brand-ului Mondelez.


RED BULL ROMANIA

Fondata din 1980, compania RED BULL este disponibila in peste 165 de tari, unde a creat locuri de munca si unde inveseste constant in dezvoltarea durabila.

Bautura energizanta RED BULL este indragita la nivel mondial, facand parte din stilul de viata al consumatorului activ si energic.


NESTLE ROMANIA

Nestle este lider mondial in industria alimentara, fiind prezent in 86 de tari, cu un numar de 468 de fabrici si 333.000 de angajati. Prin misiunea companiei "Good Food, Good Life", Nestle se angajeaza sa imbunatateasca calitatea vietii consumatorilor in fiecare zi, in intreaga lume, oferindu-le o varietate de produse, ca parte dintr-un stil de viata echilibrat.

Nestle a intrat pe piata din Romania in 1995, in momentul de fata avand 1000 de angajati in Bucuresti si in Timisoara, unde este localizata fabrica Nestle.


FERRERO ROMANIA

Ferrero inseamna intotdeauna grija pentru igiena, mediu, probleme sociale si comunitatile locale in care compania este prezenta, cat si pentru propriile sale resurse umane.
Astazi, multe produse Ferrero sunt globale, in sensul ca se comercializeaza pretutindeni. Ferrero este acum pe locul patru in topul celor mai mari grupuri de produse de cofetarie din lume.


PREMIER RESTAURANTS ROMANIA

"Povestea McDonald's a inceput in 1955 intr-o mică măcelărie din Maywood IL, Statele Unite ale Americii, unde fondatorul nostru, Ray Kroc, a incheiat cu o strangere de mană parteneriatul cu primul furnizor de carne de vită al McDonald's. De atunci, McDonald's a făcut o promisiune care stă la baza a tot ceea ce preparăm in fiecare zi: fiecare ingredient livrat de furnizorii noştri şi fiecare persoană care lucrează alături de noi este de incredere şi respectă valorile McDonald's pe care clienţii noştri le apreciază." Daniel Boaje, Director General McDonald's Romania


Adevarul despre aditivii alimentari

Aditivii alimentarisunt ingrediente care se folosesc la prepararea unor produse alimentare în scopul îmbunătăţirii siguranţei, valorii nutriţionale şi/sau aspectului acestora. Folosiţi încă din antichitate pentru obţinerea de alimente, aditivii alimentari s-au diversificat, numărul celor autorizaţi pentru folosire de către Uniunea Europeană (Regulament 1333/2008) ajungând la 322..

 

Normele privind utilizarea aditivilor alimentari sunt emise de Comunitatea Europeană, fiind unice pentru toate statele membre UE. Analiza şi evaluarea siguranţei pentru consum este realizată de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), procedura de testare fiind extrem de riguroasă şi urmărind obţinerea de informaţii privind posibilele efecte pe termen scurt, mediu sau lung ca urmare a consumului prelungit de produse ce conţin aditivi alimentari. Cercetările de acest tip dureazǎ luni sau chiar ani, în funcţie de complexitatea aditivului alimentar care este testat.

 

Pe baza rezultatelor obţinute se calculează Consumul Zilnic Admis, respectiv cantitatea estimată dintr-un aditiv alimentar, exprimată în raport cu greutatea corporală, care poate fi consumată zilnic, pe parcursul întregii vieţi, fără riscuri pentru sănătate. Consumul Zilnic Admis este un concept utilizat de organismele regulatorii din întreaga lume, cum ar fi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, EFSA, Autoritatea pentru Alimente şi Medicamente a Statelor Unite, pentru confirmarea limitelor sigure de consum al aditivilor alimentari. Se aplică persoanelor de orice vârstă, copii şi adulţi. În ultimii douăzeci de ani, metodele analitice folosite pentru testarea aditivilor au evoluat, ajungând să fie de 1000 de ori mai precise în detectarea substanţelor pe care aceştia le conţin.

 

Din momentul în care EFSA a stabilit că un aditiv este sigur pentru consum,  Comisia Europeană poate iniţia legislaţia necesară pentru a specifica modul de utilizare al aditivului respectiv si a-l include in lista celor permisi. De asemenea, se redactează şi specificaţiile care asigură că aditivul care va fi utilizat va avea aceeaşi compoziţie şi puritate ca produsul care a fost testat iniţial.

Specificaţiile pentru utilizare sunt agreate de experţii tehnici din toate ţările membre ale Uniunii Europene, sub conducerea Comisiei. În continuare, Comisia înaintează propunerea sa spre acceptare Consiliului şi Parlamentului European. Propunerea conţine condiţiile în care aditivul poate fi utilizat, specificând tipurile de alimente şi cantitatea maximă în care poate fi utilizat.

În momentul in care s-a dovedit siguranţa utilizării sale şi a fost inclus pe lista aditivilor permişi, aditivul primeşte un număr E. Binecunoscutul număr E este astfel o garanţie pentru siguranţa produselor alimentare.Legea siguranţei alimentare obligǎ ca aceştia să fie trecuţi pe etichete cu numele lor obişnuit sau cu numele ingredientelor.

 

Surse naturale sau artificiale?

 

Tot ce există în natură este compus din substanţe de natură chimică. Unii aditivi sunt obţinuţi din surse naturale, cum ar fi soia, porumbul sau sfecla roşie. Alţi aditivi nu există în natură şi trebuie obţinuţi pe cale artificială, prin sinteză chimică. Spre exemplu, acidul ascorbic sau vitamina C, este exact aceeaşi substanţă, indiferent că se regăseşte într-o portocală sau este realizată în laborator.

 

Din punctul de vederea al siguranţei nu există diferenţe între aditivii naturali şi cei sintetici. Fie că aditivii sunt extraşi din plante sau din ţesuturi animale, produşi din microorganisme sau sintetizaţi   într-un laborator, pentru un toxicolog aceştia intră în aceeaşi categorie. Toţi sunt substanţe chimice care pot avea sau nu proprietăţi toxice. În ceea ce priveşte analiza siguranţei folosirii lor pentru consum în scopul reglementării utilizării lor, procesul este identic pentru toţi aditivii, indiferent de originea substanţei chimice.

 

Conservanţi

 

Conservanţiiprevin alterarea alimentelor şi, în acelaşi timp, protejează gustul acestora.

 

În afara cazului în care cultivăm diverse alimente în grădina proprie, este aproape imposibil să consumăm mâncăruri fără conservanţi adăugaţi în timpul procesului de producere. Fără aceşti conservanţi, problemele legate de siguranţa alimentelor ne-ar scăpa de sub control, ne mai vorbind de sumele plătite la magazin sau de risipa de alimente.

Producătorii adaugă conservanţi în special pentru a preveni alterarea alimentelor pe timpul transportului sau al depozitării. Conservanţii sunt folosiţi fie ca antimicrobieni, fie ca antioxidanţi. Antimicrobienii previn dezvoltarea mucegaiului, a drojdiei sau a bacteriilor. Antioxidanţii ajută alimentele să nu se râncezească, să nu se înnegrească şi să nu le apară diverse pete. Mâncărurile râncede nu duc neapǎrat la îmbolnăviri, dar au un miros urât şi un gust rău. Antioxidanţii împiedică reacţia care apare din combinarea mâncărurilor cu oxigenul în prezenţa luminii, a căldurii sau a anumitor metale.

 

Conservanţii nu pot fi folosiţi pentru a înşela consumatorii, făcându-i să creadă că un anumit aliment arată altfel decât în mod obişnuit. De exemplu, conservanţii care conţin sulfaţi sunt interzişi pentru carne, pentru că redau culoarea roşie, dând cărnii un aspect de prospeţime.

 

Nitraţii, în combinaţie cu sarea, sunt folosiţi ca antimicrobieni în cazul produselor din carne, pentru că opresc dezvoltarea sporilor de bacterii. Nitraţii sunt folosiţi ca şi conservanţi pentru aromatizarea şi fixarea culorii la carnea roşie, produsele din pui şi peşte.

 

BHA

BHA şi compusul hidroxitoluen butal (BHT) sunt folosiţi de câţiva ani, mai ales în alimente care conţin grăsimi şi uleiuri. Aceştia încetinesc apariţia unor mirosuri şi modificari de culoare cauzate de oxidare.

 

Sulfaţii

Sulfaţii sunt folosiţi în primul rând ca antioxidanţi pentru a preveni şi reduce decolorarea fructelor şi a legumelor, precum merele şi cartofii. De asemenea, sunt folosiţi în producerea vinului, deoarece încetinesc reproducerea bacteriilor, fǎrǎ a impieta dezvoltarea drojdiei. Unii sulfaţi sunt folosiţi în producerea celofanului pentru împachetarea produselor alimentare. Este interzisă utilizarea sulfaţilor în alimente care sunt surse de tiamină (vitamina B1), deoarece sulfaţii distrug acesti nutrienṭi. Sulfaţii trebuie special trecuţi pe etichete indiferent de cantitatea utilizată în produsul finit, deoarece pot genera reacṭii alergice.

Sulfaţii sub alte nume

Persoanele sensibile la sulfaţi trebuie să ştie care sunt produsele care pot conţine sulfaţi, pentru că aceştia nu sunt întotdeauna evidenţi după numele apărute pe etichete. Numele sub care apar pe etichete sunt următoarele:

-          dioxid de sulf

-          sulfit de sodiu

-          bisulfit de sodiu şi potasiu

-          metabisulfit de sodiu şi potasiu.

 

Iată câteva sugestii pentru a ajuta consumatorii sensibili la sulfaţi:

-          să citească etichetele şi să aleagă alimentele care nu conţin sulfaţi;

-          să fie atenţi la alimentele servite în restaurante- în special produsele din cartofi şi produsele din conserve pot conţine sulfaţi.

 

Acidul propionic şi propionatul

Propionatul este folosit în special pentru brânzeturi, băuturi non-alcoolice, prăjituri, creme, glazuri, aluaturi, blatul de pizza, budincă, gelatină, gemuri, jeleuri şi unele produse din carne.

 

Unii conservanţi pot fi benefici pentru inimă

Celor care acuzǎ utilizarea conservanţilor, le amintim ca unii dintre el pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare. Aspirina reduce abilitatea sângelui de a se coagula, iar o aspirină pe zi este recomandată ca un remediu care reduce riscul de infarct şi de boli cardiovasculare. În timp ce multe alimente sunt în mod natural bogate în salicilaţi – portocalele, zmeura şi roşiile proaspete – salicilaţii au început să fie folosiţi ca şi conservanţi în producerea diverselor alimente, în special după al doilea război mondial. Între 1960-1970 producţia de aspirină şi alţi salicilaţi a crescut cu aproximativ 340 miligrame pe zi/persoană. În aceeaşi perioadă, consumul de non-aspirin salicilaţi a crescut cu 125 miligrame pe zi/persoană.

 

Antioxidanţii, în speţă vitamina C şi E, sunt benefici pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

 

Puterea oxigenului şi necesitatea antioxidanţiLOR

 

Antioxidanţii – protecţie pentru organism

 

Antioxidanţiisunt substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării.

Toate produsele alimentare sunt vulnerabile la oxidare. Un exemplu cunoscut este înnegrirea merelor sau cartofilor, atunci când sunt expuşi la aer. Remediul cunoscut pentru această situaţie, o picătură de suc de lămâie, demonstrează principiul antioxidării. Sucul de lămâie conţine vitamina C (E300), unul dintre cei mai puternici antioxidanţi.

 

În grăsimi şi uleiuri, oxidarea este prima cauză a râncezirii. Toate grăsimile şi uleiurile râncezesc dacă sunt expuse o anumită perioadă de timp la aer, lumina soarelui sau căldură. Pentru a împiedica producerea  acestui proces pentru o perioadă mai lungă de timp sunt utilizaţi antioxidanţii.

 

În urma unor studii amănunţite, cercetătorii sunt siguri că unul dintre efectele antioxidanţilor este prevenirea cancerului şi a afecţiunilor cardiologice (oxidarea lipidelor fiind unul dintre factorii care influenţează apariţia acestor boli), dar nu s-a stabilit cu exactitate care dintre aceştia sunt cei mai eficienţi. Vitaminele C şi E (E306) sunt doi dintre antioxidanţii prezenţi în organismele vii care îndeplinesc un rol antioxidant şi sunt adesea utilizaţi drept aditivi alimentari. Un studiu recent a concluzionat că vitamina C împiedică formarea unor nitroamine cancerigene, stimulează sistemul imunitar, protejează împotriva distrugerii cromozomilor şi regenerează vitamina E ca parte din sistemul de protecţie antioxidare.

 

Alături de toate aceste avantaje, antioxidanţii oferă beneficii economice şi protejează indirect mediul înconjurător, prevenind risipirea alimentelor.

 

Acidifianţii – bule de protecţie

 

O condiţie importantă pentru ca un produs să fie protejat împotriva apariţiei şi dezvoltării de microbi este asigurarea unui mediu acid (pH-ul este între 4,5 şi 4,6). La acest nivel, majoritatea microorganismelor nu pot prolifera. Dacă unele produse alimentare pot atinge acest nivel de aciditate în mod natural, alte produse necesită adaosuri de acidifianţi, substanţe care cresc aciditatea alimentelor, imprimându-le un gust acru.

 

Acidifianţii care sunt adăugaţi în produsele alimentare sunt obţinuţi prin fermentare microbiană, având o structură chimică identică cu cea a acizilor ce se regăsesc în mod natural în fructe, excepţie făcând acidul fosforic, un acid mineral, care nu există în natură în stare liberă.

 

Printre acizii care apar în mod natural se află: acidul citric, prezent în lămâi şi portocale, acidul malic care se regăseşte în mere, acidul tartric prezent în struguri şi acidul lactic prezent în fructele fermentate, spre exemplu în iaurturi.

 

Acizii determină gusturi diferite. Acidul citric este utilizat pe scară largă în băuturile răcoritoare pentru a obţine un gust de lămâie; acidul fosforic este utilizat în băuturile pe baza de cola întrucât accentuează această aromă, dar se regăseşte în cantităţi mai mari în produsele din carne. În acelaşi timp acidifianţii au şi efecte de conservare şi antioxidare. Oţetul, spre exemplu, care este de fapt acid acetic diluat, a fost utilizat încă din antichitate pentru conservarea alimentelor. Cel mai utilizat acidifiant este acidul citric (E330). Obţinut iniţial din fructe citrice, acum este produs şi prin fermentarea melasei, utilizând mucegai Aspergilus.

 

Acidul fosforic asigură fosforul, un component important al oaselor şi ţesuturilor. Conform studiilor efectuate de specialişti americani, consumul de produse care conţin acest tip de acid contribuie la reducerea pierderilor de calciu prin urină, fără să afecteze astfel echilibrul general al calciului în organism.

 

Aromele – combinaţii din natură

 

Aromatizanţiisunt substanţe utilizate pentru a da un gust şi/sau un miros specific unui produs alimentar.

 

Există trei categorii de aromatizanţi:

·         substanţe aromate naturale care se obţin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime de origine vegetală (fructe, legume, nuci, coji de copaci, frunze, ierburi, condimente şi uleiuri) sau animală;

·         substanţe identic naturale care sunt identice din punctul de vedere al compoziţiei cu aromele naturale, componentele fiind obţinute prin sinteză;

·         substanţe artificiale care se obţin prin sinteză, având structura şi compoziţia diferite de cele naturale.

Spre exemplu, într-o căpşună sunt 13 hidrocarburi, 36 alcooli, 22 cetone, 16 acizi, 27 esteri, 7 lactoze, 6 fenoli şi 8 furani. În plus, o serie de arome sunt obţinute în procesul preparării alimentelor, în urma cărora rezultă reacţii chimice (de exemplu: fermentare, prăjire sau frigere).

 

Aromatizanţii şi potenţiatoriide gust sunt utilizaţi pentru:

Ø  a spori aroma existentă, naturală a produsului alimentar, de exemplu vanilia în îngheţată, care dacă ar fi nearomată ar avea doar gust de lapte;

Ø  a întări o aromă naturală slabă, de exemplu, aroma de căpşuni într-un iaurt cu fructe;

Ø  a da gust unor produse de altfel foarte hrănitoare, dar insipide, de exemplu arome de diverse fructe în compoturi.

 

La fel ca pentru toţi aditivii alimentari, legislaţia reglementează produsele şi cantităţile în care aromatizanţii pot fi sau nu folosiţi. Astfel, este interzisă folosirea aromatizanţilor în produse neprelucrate, făină, amidon, zahăr, conserve sterilizate din fructe şi legume, fructe deshidratate, cafea, ceai şi vin.

 

În realitate, există doar patru arome: dulce, acru, sărat şi amar. O serie de teste au indicat existenţa unei a cincea arome determinată de glutamatul monosodic. Component principal a numeroase proteine şi peptide, glutamatul este produs de corpul uman şi are un rol esenţial în metabolismul uman.

 

Culorile – o contribuţie la plăcerea de a mânca

 

Coloranţiisunt substanţe care adaugă sau restabilesc culoarea unui produs alimentar şi sunt obţinute din produse naturale sau din elemente identic naturale, prin extracţie mecanică sau chimică. Spre exemplu, beta carotenul, unul dintre cei mai folosiţi coloranţi în produsele alimentare, există în mod natural în fructe şi legume şi în acelaşi timp este obţinut şi pe căi artificiale, având aceeaşi compoziţie chimică. Odată consumată, substanţa este convertită în vitamina A şi are calităţi antioxidante. Studiile toxicologice au arătat că o dietă bogată în caroten este benefică pentru corpul uman. În plus, beta carotenul ajută la reducerea riscului de cancer şi chiar a unor boli cardiace.

 

Un alt exemplu este caramelul, considerat cel mai utilizat colorant, care este obţinut din porumb sau trestie de zahăr, sau prin simpla topire a zahărului şi a altor carbohidraţi în condiţii speciale.

 

Întrucât produsele alimentare îşi schimbă culoarea în procesul de fabricare, de cele mai multe ori se utilizează coloranţi alimentari pentru a întări culoarea originală a produsului şi a le da un aspect plăcut. Cantităţile de coloranţi care se adaugă în produsele alimentare sunt foarte mici, întrucât aceştia au o capacitate foarte mare de impregnare. În plus, aceştia asigură protecţia aromei şi a vitaminelor existente în produs în perioda de depozitare.

 

Emulsificatori – când apa şi uleiul se amestecă

 

Emulsificatoriisunt substanţe care fac posibilă formarea şi menţinerea unui amestec omogen, iar emulsiile sunt definite ca fiind dispersia a două substanţe nemiscibile: emulsiile apă în ulei şi ulei în apă sunt cele mai obişnuite combinaţii utilizate în produsele alimentare.

 

Cum acţionează un emulsificator?

Un emulsificator este un lanţ de hidrocarburi având o grupare care atrage lipidele la un capăt şi una care atrage apa la celălalt capăt. Poziţionându-se ca interfaţă între cele două substanţe nemiscible, emulsificatorul stabilizează emulsia.

Ce produse alimentare conţin emulsificatori?

Margarina, obţinută prin emulsificarea laptelui cu lipide, a fost produsă pentru prima oară în 1869 în Franţa, fiind alternativa la unt.

 

Efectele emulsificatorilor în produsele procesate conţinând uleiuri şi grăsimi sunt:

-          emulsificare în procesul de producţie şi stabilizarea produsului

-          creşterea capacităţii uleiurilor şi grăsimilor de întindere pe produsele de panificaţie

-          îmbunătăţirea capacităţilor de menţinere a prospeţimii, volumului şi texturii fine

-          îmbunătăţirea capacităţii de reţinere a apei

-          îmbunătăţirea funcţiilor amidonului şi proteinelor.

 

Pâinea şi produsele de panificaţie conţin emulsificatori pentru a-şi menţine prospeţimea o perioadă mai lungă şi pentru ca aluatul să poată fie prelucrat în condiţii de producţie în masă.

De asemenea, emulsificatorii sunt folosiţi ca agenţi de modificare în aluat pentru a-i creşte toleranţa la forţa mecanică, prin adaptarea proteinelor din făina de grâu. Pâinea este obţinută prin combinarea şi frământarea amestecului de făină, sare, apă şi drojdie, urmând apoi fermentarea şi coacerea aluatului.

 

In combinaţie cu amidonul, emulsificatorii de tipul mono sau digliceridelor determină întârzierea cristalizării amidonului care are ca efect învechirea produselor. Produsele pe bază de grăsime şi zahăr beneficiază la rândul lor de proprietatea emulsificatorilor de a întârzia cristalizarea.

 

Efectele cele mai importante pe care le au emulsificatorii în produsele de panificaţie sunt:

-          permit obţinerea unui aluat uşor de manevrat, mai puţin lipicios, dar elastic,

-          maresc rezistenţa aluatului la forţa mecanică pentru a-i menţine textura fină şi a-i spori capacitatea de creştere,

-          cresc timpul de păstrare a prospeţimii produsului finit.

 

În procesul de fabricare al îngheţatei este preparat un amestec lichid de materii prime şi este omogenizat de un agent de omogenizare la o presiune ridicată. După o perioadă scurtă de sterilizare la o temperatură înaltă, amestecul omogen este stabilizat prin menţinerea pentru câteva ore la o temperatură sub 5°C.

Efectele utilizării emulsificatorilor în producerea îngheţatei sunt:

-          este stimulată emulsificarea uniformă a grăsimilor,

-          emulsificatorul participă la formarea unei structuri uscate şi stabile a îngheţatei care asigură şi textura fină,

-          obţinerea unei rezistenţe mai îndelungate la căldură,

-          creşterea capacităţii de a menţine forma îngheţatei.

 

Emulsificatorii sunt folosiţi şi pentru producerea de prăjituri, frişcă, sosuri sau brânză tofu.

Emulsia naturală clasică este laptele (grăsimea laptelui dispersată în apă), chiar dacă nu este foarte stabilă, lucru demonstrat de faptul că grăsimea din lapte se separă, ridicându-se la suprafaţă şi formând smântâna.

 

Emulsificatorii codificaţi  ca E- uri

La fel ca şi alţi aditivi alimentari, emulsificatorii utilizaţi în produsele alimentare sunt uneori obţinuţi din produse naturale, iar alteori prin sinteză chimică, obţinând structuri similare cu produsele naturale. Cei mai utilizaţi emulsificatori sunt lecitinele (E322), mono şi digliceridele cu acizi graşi (E471) şi esterii monogliceridelor cu acizi graşi (E472a-f).

 

Îndulcitorii

 

Îndulcitorii dau un gust dulce, cu sau fără aport de calorii. Aspartamul este cel mai întâlnit îndulcitor şi are patru calorii per gram. Deoarece este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, foarte puţin aspartam este necesar pentru a îndulci alimentele şi, prin urmare, adaugă foarte puţine calorii alimentelor. Zaharina nu conţine nici o calorie.

Câţiva îndulcitori folosiţi în alimente şi băuturi răcoritoare sunt: acesulfam-K, alitam, aspartam, ciclamat, zaharină, zaharoză, stevia.

Îndulcitorii cu un aport mic de calorii nu cauzează cariile dentare, deoarece nu conţin carbohidraţi pe care bacteriile să îi transforme în acizi care distrug dinţii.

 

Fructele conţin zaharuri simple, cum ar fi glucoza şi fructoza; alte alimente conţin zaharuri, precum siropul de porumb, mierea, care sunt combinaţii de glucoză şi fructoză. Un alt zahăr simplu este lactoza, care este o combinaţie de glucoză şi galactoză.

Toate zaharurile sunt carbohidraţi şi au o valoare energetica de patru calorii per gram. După digestie, zahărul ajunge prin sânge până la celulele organismului, unde este folosit pentru energie, ajută la metabolismul grăsimilor, formează proteinele sau este stocat pentru utilizarea ulterioară.

 

Sunt mai multe tipuri de îndulcitori care se adaugă la alimente. Sorbitolul, manitolul, xylitolul, maltitolul şi isomaltul dau gustul dulce pe care îl întâlnim în bomboanele fără zahăr, prăjiturele şi gumă de mestecat. În mod natural aceştia se găsesc în fructe şi vegetale, dar sunt produşi din carbohidraţi, precum zaharoza şi glucoza.

 

Îndulcitorii şi sănătatea

Nutriţioniştii sunt de acord că alimentele dulci pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Cheia consumului acestora este moderaţia. Mai mult, mulţi experţi atrag atenţia asupra faptului că incercarea de a elimina alimentele dulci din dietă poate fi periculoasa. Nu numai că nu este necesar – zaharurile şi alţi îndulcitori nu au fost legaţi de hiperactivitate, diabet sau alte boli cronice – dar interzicerea acestor alimente poate să le crească atracţia.

 

În anul 1992, Asociaţia Americană de Diabet a declarat următoarele: “Cu excepţia cazurilor de erori metabolice, nu există nici o evidenţă clară care să ateste faptul că zahărul reprezintă un factor de risc într-o anumită boală, în afară de cariile dentare.”

Zahărul şi igiena orală

Oamenii de ştiinţă recunosc acum că toţi carbohidraţii care fermentează pot juca un rol important în cariile dentare. “Saliva este protecţia naturală a organismului împotriva cariei dentare”, declară Prof. Dr. John Featherstone. Proteinele din salivă acţionează ca anti-bacterii; calciul, fosfatul şi florul din salivă dau mineralele care remineralizează dantura.

 

O viaţă mai dulce pentru oamenii cu diabet

În trecut, persoanele cu diabet aveau acces limitat la produsele dulci. Astăzi există mai multe opţiuni “dulci” şi pentru ei. Până în 1981, când a fost aprobat consumul de aspartam, persoanele cu diabet cumpărau numai produse dietetice într-o arie restrânsă a magazinelor. Aspartamul este accesibil şi persoanelor cu diabet, pentru că nu afectează nivelul glucozei din sânge.

Asociaţia Americană de Diabet este de acord că persoanele cu diabet pot consuma cantităţi mici de produse care conţin zaharoză şi alte zaharuri, dacă diabetul este foarte bine controlat.

Ce trebuie să ştim despre aspartam?

Aspartamul a fost autorizat în 1981, dar înainte de aceasta a trecut printr-un proces foarte riguros de cercetări ştiinţifice.

Aspartamul este realizat prin reacţia dintre două proteine, acid aspartic şi fenilanina şi o cantitate foarte mică de metanol. Aspartamul este digerat ca orice altă proteină. În timpul digestiei, aspartamul se divide în componentele de bază şi este absorbit în sânge. Nici aspartamul şi nici componentele sale nu sunt acumulate pentru o perioadă îndelungată în organism.

 

Aspartamul este folosit în mai mult de 150 de tipuri de băuturi, alimente şi alte produse din categoriile:


-          mix de cacao,

-          iaurt,

-          cereale,

-          shake,

-          gelatina,

-          produse congelate,

-          aditivi cu aromă de lapte,

-          băuturi răcoritoare carbonatate,

-          siropuri de fructe,

-          băuturi energizante,

-          budincă,

-          sucuri de fructe,

-          cafea instant,

-          ice tea,

-          gumă de mestecat,

-          bomboane mentolate,

-          produse farmaceutice.


Aspartamul poate fi folosit la prăjituri?

Componentele aspartamului se divid în momentul încălzirii, pierzându-şi din gustul dulce. De aceea, nu este indicat ca aspartamul să fie ţinut în recipienţi care sunt încălziţi o perioadă mai îndelungată, dar poate fi adăugat în prăjituri la sfârşit, după terminarea ciclului de coacere.

 

Doza Zilnică Acceptată de aspartam este de 50 miligrame pe kilogram din greutatea corporală. Sondajele făcute în America au arătat că în mod frecvent se consumă numai 4 sau 7 procente din Doza Zilnică Acceptată. Copiii între 2 şi 5 ani consumă în medie 3 procente din doza zilinică, restul copiilor consumă între 4 şi 16 procente din doza zilnică. Testele au demonstrat că consumul de aspartam în cantităţi mai mari decât doza admisă nu are nici un efect advers.

 

Înainte de a fi aprobat în 1981, aspartamul a fost testat în mai mult de 100 de studii realizate pe animale si oameni, incluzând adulţi şi copii, mame care alăptează, persoane cu diabet, obezitate sau probleme genetice.

Persoanele cu diabet pot consuma aspartam?

Asociaţia Americană de Diabet a declarat că aspartamul este acceptat ca un substituent al zahărului şi poate fi inclus în raţia zilnică a diabeticilor.

S-a descoperit că aspartamul afectează comportamentul copiilor?

Studiile au arătat că aspartamul nu afectează comportamentul copiilor, incluzând diagnosticul de hiperactivitate sau lipsa de concentrare.

Aspartamul poate cauza creşterea în greutate?

Studiile au arătat că mâncărurile şi băuturile îndulcite cu aspartam pot fi, dinmpotriva, un element important în programele de controlare a greutăţii.

Aspartamul şi scăderea în greutate

Obezitatea este asociată cu alte probleme serioase de sănătate, precum: tensiunea arterială, boli cardiovasculare, diabet şi câteva tipuri de cancer.

 

Potrivit prof. Dr. George Blackburn, alimentele cu mai puţine calorii sunt utile în controlul greutăţii, deoarece majoritatea dietelor sunt foarte restrictive şi exclud anumite alimente. Studiile arată ca oamenii se nasc cu o poftă naturală pentru gustul dulce. Interzicerea acestor alimente poate duce la efecte negative asupra controlului greutăţii. “Dar cu ajutorul îndulcitorilor se elimină majoritatea caloriilor şi în acelaşi timp se păstrează satisfacţia de a avea gustul dulce, care este asociat cu pierderea greutăţii pe termen lung”, declară Blackburn.

Aspartamul induce reacţii alergice?

Studiile au demonstrat că nu există nici o legătură între consumul de aspartam şi reacţiile alergice.


ASOCIATIA PATRONALA ROMANA DIN INDUSTRIA LAPTELUI (APRIL)

Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui este o organizatie democratica, deschisa tuturor societatilor comerciale care actioneaza in domeniul lactatelor, indiferent de marime. Obiectivul principal al asociatiei il reprezinta desfasurarea de activitati profesionale, tehnice si economice in interesul comun al tuturor membrilor.


PATRONATUL APELOR MINERALE DIN ROMANIA (APEMIN)

Entitate neguvernamentala, Patronatul APEMIN reprezinta interesele producatorilor de ape minerale din Romania. Scopul Patronatului il reprezinta promovarea, reprezentarea, sustinerea si apararea intereselor economice, tehnice si juridice ale producatorilor de ape minerale naturale in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice, atat in plan national cat si international.


KANDIA DULCE

In 1890, compania KANDIA a inceput sa produca prima ciocolata cu lapte din Romania. Astazi, dupa mai bine de 120 de ani de activitate, Kandia Dulce este cel mai mare producator roman de dulciuri, cu un portofoliu extins de brand-uri, axandu-si activitatea pe calitate si siguranta.


PATRONATUL ROMAN DIN INDUSTRIA DE MORARIT PANIFICATIE SI PASTE FAINOASE (ROMPAN)

Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN) reuneste cei mai importanti producatori din industria de morarit, panificatie si produse fainoase, furnizori de materii prime si auxiliare, constructori de utilaje specifice sectorului, cercetatori si proiectanti, depozitari, distribuitori si comercianti.

Organizatie apolitica, independenta, neguvernamentala, ROMPAN apara interesele profesionale, economice, sociale si morale ale membrilor sai, in vederea unei industrii la standarde inalte si sigure.


DANONE P.D.P.A.

Danone este liderul pietei locale de iaurturi si investeste in Romania de peste 15 ani. Fabrica din Bucuresti este una ultramoderna, unde 500 de angajați români lucrează cu pasiune pentru producerea și distribuirea zilnică a peste 1 milion de iaurturi, in Romania si in mai multe tari europene. Danone a investit constant si in dezvoltarea productiei locale de lapte de calitate, in fermiele din Romania, cu unele dintre acestea compania colaborand chiar din 1999. De asemenea, am investit in proiecte in beneficiul comunitatii, fie ca este vorba de campanii de educare pentru o nutritie sanatoasa, de protejare a mediului si resurselor naturale, sau de competitia de fotbal pentru copii "Cupa Hagi Danone", unde cei mici invata cum pot deveni campioni prin alimentatie echilibrata, exercitiu fizic zilnic, efort in pregatire si fair play. 

In Romania, Danone foloseste expertiza de aproape 100 de ani a Grupului Danone in domeniul iaurturilor si standardele internationale de calitate, igiena si siguranta alimentara pe care Grupul le aplica la fel peste tot in lume.

Danone este cunoscut prin marcile sale foarte apreciate de consumatori, intre care Activia, Actimel, Danonino, Oikos, iaurtul in stil grecesc bogat in proteine, precum si Danone natural sau cu fructe.
Mai multe detalii pe www.danone.ro 


Saptamana europeana a IMM-urilor
Companiile alimentare mici si mijlocii sunt motorul cresterii in Europa Cu ocazia Saptamanii europene a IMM din acest an, organizatia FoodDrinkEurope doreste sa sublinieze valoarea firmelor mici si mijlocii (IMM)1 pentru economia europeana. Industria alimentelor si bauturilor din Europa (cea mai mare industrie manufacturiera din UE in termeni de cifra de afaceri si locuri de munca), este foarte fragmentata prin natura ei, cuprinzand peste 287.000 companii, din care marea majoritate (99,1%) sunt IMM-uri. Link catre Facts and figures

Una din prioritatile cheie ale FoodDrinkEurope este de a dezvolta competitivitatea IMM-urilor alimentare din Europa prin plasarea unui accent deosebit pe nevoile lor specifice si asigurarea unui cadru legislativ mai bun. FoodDrinkEurope urmareste de asemenea aplicarea Small Business Act (SBA)2 si tinteste actiunile in numele IMM-urilor. Revizia 2011 a SBA a subliniat pe drept un numar de zone de politici, dintre care patru au o relevanta particulara pentru industria europeana a alimentelor si bauturilor si necesita sa fie atacate in continuare.

Aceste zone includ:
- Facilitarea unui acces mai usor la finantare;
- Promovarea accesului la pietele internationale;
- Reducerea poverilor regulatorii si administrative; si
- Promovarea spiritului antreprenorial si raspunsul la nevoile de forta de munca instruita, calificata.

Vorbind cu ocazia Saptamanii Europene a IMM, Presedintele FoodDrinkEurope, Jess Serafn Prez, el insusi CEO al unui IMM3, a spus: FoodDrinkEurope doreste sa sublinieze rolul crucial jucat de IMM-uri nu numai in sectorul alimentelor si bauturilor, ci in economia larga europeana. Aceste companii formeaza coloana vertebrala a sectorului alimentar din Europa si joaca un rol important in conducerea revenirii economice a Europei. FoodDrinkEurope lucreaza in stransa colaborare cu alti actori in directia dezvoltarii unei politici industriale specifice sectorului alimentar, care va lua in considerare toate nevoile specifice si preocuparile IMM-urilor din sector.

Suprataxare comunicat Romalimenta

NU EXISTĂ UN PLAN DE SUPRATAXARE A ALIMENTELOR

Comunicat de presă

 

Federația Romalimenta a exprimat cele mai serioase rezerve fața de intențiile de supra-taxare, în diverse variante, a unor categorii de alimente, vehiculate în diverse medii și declarând obiective legate de protecția sănătații populaței, sau direct de colectare a unor fonduri suplimentare.

Argumentele noastre sunt multiple și bazate în principal pe experiența statelor care au introdus astfel de supra-taxe și unde efectele negative au depășit cu mult beneficiile.

Ar fi cu atât mai greu de înțeles introducerea supra-taxării &icir...continuare..

Industria alimentarã româneascã existã, in ciuda detractorilor

Nr. 209/4.11.2019
Industria alimentarã româneascã existã, in ciuda detractorilor
-Comunicat de presã-
 
Asistãm periodic la ieşiri ale nutriţioniştilor de canapea, donând pãreri despre siguranţa sau calitatea alimentelor româneşti, emiţând ipoteze relativ la un aditiv sau la alte ingrediente, fãrã nicio bazã ştiinţificã şi trecând sub tãcere faptul cã toate sunt autorizate cu maximã stricteţe, legislaţia europeanã fiind cea mai draconicã din lume.
continuare..

Romalimenta salută proiectul ANPC privind comercializarea produselor ce au fãcut obiectul campanii...

Federaţia Romalimenta este adepta regulilor clare, aplicate obiectiv, nediscriminator, care sã dezvolte competitivitatea industriei alimentare româneşti, mãrindu-i cota de piaţã prin împlinirea aşteptãrilor consumatorilor şi prin respectarea intereselor acestora.

 

Unul din domeniile de maxim interes pentru noi îl reprezintă actualizarea legislaţiei privind comercializarea alimentelor şi informarea corectã a consumatorilor, în acest sens, Romalimenta fiind un partener constant de dialog cu autoritățile.

 

Iatã de ce Romalimenta salutã Proiectul ce tocmai a fost postat pe site-ul ANPC, pe care îl apreciazã ca fiind capabil a rezolva una ...continuare..

RECICLAREA AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE ASUPRA POPULATIEI

21.01.2016

RECICLAREA AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE ASUPRA POPULATIEI

-Comunicat de presã-

 

Federaţia Romalimenta a participat astãzi la întâlnirea cu conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pãdurilor (MMAP) dedicatã acestei teme, în cursul cãreia s-a spus cã industria alimentarã nu va plãti « contribuţia la fondul de mediu » (2 lei/kg ambalaj) dacã operatorii alimentari nu sunt vinovaţi de neîndeplinirea ţintelor asumate.

Pe de altã par...continuare..

Termeni si conditii    |   Confidentialitate si GDPR    |   Contact
Copyright© 2014 : romalimenta.ro    Webdesign : Eurodata Serv