Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro
 
 

Ignoranţa nu scuzã calomnia

05 aprilie 2017

 

Ignoranţa nu scuzã calomnia

-Comunicat de presã-

 

Spirit enciclopedic, Costel Stanciu (preşedintele APC – Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor) este expert în tot ce se vinde pe mapamond. De la şerveţele şi pamperşi la traficul aerian, nimic nu scapã « studiilor comparative » pe care le distribuie generos pe toate canalele media, învãţându-ne cum sã nu ne lãsãm pãcãliţi de capitaliştii veroşi în goana dupã abominabilul profit.

Studiile sale sunt în realitate simple lecturi ale etichetelor, prospectelor, etc, în urma cãrora Costel Stanciu stabileşte clasamente şi categorii de gen aşa da/aşa nu. Nimic mai nobil decât sã îţi ajuţi semenii ignoranţi, pentru cã este nevoie de informare şi educare, numai cã a te rezuma la citirea etichetelor e cam puţin, procentul analfabeţilor fiind minor în naţiunea românã. Aşa cã domnia sa trece dincolo de silabisire, dându-şi cu pãrerea despre periculozitatea, toxicitatea unor ingrediente, deşi nu are nici pregãtirea profesionalã şi cu atât mai puţin studiile solide care sã probeze ceva din afirmaţiile împrãştiate în patru zãri.

Un domeniu predilect, dat fiind impactul mediatic, îl constituie alimentele. Sãptãmânal, dl. Stanciu cumpãrã produse dintr-o categorie şi, în funcţie de ce buchiseşte pe etichete, doneazã pãreri: cã E-ul cutare e cancerigen, cã altul provoacã malformaţii, cã ingredientul X nu ar trebui folosit sau cã e într-o dozã prea mare, etc etc. Consumatorii pe care zice cã îi protejeazã sunt, pe bunã dreptate, îngroziţi de toxicitãţile pe care industria le deverseazã pe piaţã, fãrã ca autoritãţile sã facã nimic. Aici avem primul paradox la care ar trebui sã fie alerţi receptorii susţinerilor sale nefondate: ori instituţiile statului sunt criminale şi ar trebui sã se autodizolve (lãsându-l eventual pe acest Spiderman sã facã ordine pe piaţã), ori Costel Stanciu vorbeşte discuţii şi afirmaţiile sale nu au nicio acoperire realã ? Aceste afirmaţii, în fapt, nu conţin nicio acuzã clarã, punctualã «în produsul X se aflã substanţa Y care e interzisã, cer autoritãţilor sã ia mãsuri drastice de scoatere de pe piaţã şi de pedepsire a fãptaşilor », ci doar ‘cloud’uri ale pãrerilor vânturate pe net.

Dl. Stanciu nu e doar pãrerolog, ci şi agresiv, nu suportã sã fie contrazis. In 1 aprilie, pe un post TV, explica savant cum calitatea alimentelor, în speţã a mezelurilor, lasã de dorit şi   i-a cãşunat pe o ţintã facilã: parizerul, pe care îl declara ca fãcut din resturi şi plin de E-uri, încât numai produsele tradiţionale mai sunt comestibile. Telefonic, i se solicitã opinia şi unui producãtor, dl. Sorin Minea; acesta explicã o realitate pe care o ştim toţi: pe piaţã existã o gamã largã de produse şi când alegem un parizer de câţiva lei/kg, nu ne putem aştepta sã fie de cea mai înaltã calitate, menţionând totodatã cã gãsim, de asemenea, produse ‘reţetã consacratã’ atestate şi controlate de Ministerul Agriculturii şi care respectã întocmai formulele vechi de mezeluri.

Pus la punct elegant, dl. Stanciu tace dar, dupã închiderea telefonului, atacã violent, susţinând pur şi simplu cã dl. Minea minte. Dacã el habar nu are de reţete consacrate, înseamnã cã ele nu existã- simplu !

Calomnia abjectã la adresa unui producãtor e un lucru grav, care trebuie rezolvat între persoanele implicate. Intâmplãtor, dl. Minea este şi preşedintele federaţiei industriei alimentare şi, în aceastã calitate, exprimã echilibrat punctele de vedere ale industriei, astfel cã întreg sectorul este impactat de acuza deplasatã proferatã public.

Cerem ca, tot la fel de public, Costel Stanciu sã îşi exprime scuze pentru calomnieşi, dacã se poate, pentru ignoranţa care nu îi face mai pardonabilã agresivitatea !

O ultimã menţiune care demonstreazã dispreţul domnului Stanciu nu numai faţã de opiniile contrare, ci chiar faţã de lege : asociaţia pe care o gireazã poartã în continuare denumirea de « protecţia consumatorilor » (aşa cum vedem pe site-ul sãu), deşi faptul e interzis expres de Legea 22, încã din 2014 : « Este interzisă utilizarea în denumirea asociaţiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice. Prin sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice se înţelege includerea în denumirea asociaţiei a unor termeni şi expresii precum: «comisariat», «inspectorat», «gardă», «autoritate», «poliţie», «jandarmerie», «protecţia consumatorilor» sau derivatele acestora."

 

Cu alte cuvinte, Costel Stanciu le ştie pe toate, ne învaţã chipurile sã fim isteţi, dar el este şi mai isteţ, încãlcând legea.

 

Director executiv

Mihai Vişan

 

 

Mai multe comunicate de presa puteti citi aici.

Termeni si conditii    |   Confidentialitate si GDPR    |   Contact
Copyright© 2024 : romalimenta.ro    Webdesign: Eurodata Serv