Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro
 
 

Industria alimentarã româneascã existã, in ciuda detractorilor

Nr. 209/4.11.2019
Industria alimentarã româneascã existã, in ciuda detractorilor
-Comunicat de presã-
 
Asistãm periodic la ieÅŸiri ale nutriÅ£ioniÅŸtilor de canapea, donând pãreri despre siguranÅ£a sau calitatea alimentelor româneÅŸti, emiÅ£ând ipoteze relativ la un aditiv sau la alte ingrediente, fãrã nicio bazã ÅŸtiinÅ£ificã ÅŸi trecând sub tãcere faptul cã toate sunt autorizate cu maximã stricteÅ£e, legislaÅ£ia europeanã fiind cea mai draconicã din lume.
 
Ne ferim sã replicãm de fiecare datã acestor semidocÅ£i, pentru cã (aÅŸa cum ne spun ÅŸi colegii din alte state UE) a-i bãga in seamã inseamnã a le da o atenÅ£ie nemeritatã. Credem, pe de altã parte, cã replica ar trebui sã vinã prompt nu din partea noastrã, ci a autoritãÅ£ilor de resort, neutre ÅŸi obiective, pentru cã aceastã campanie furibundã macinã increderea nu doar in industria alimentarã, ci ÅŸi in aceste autoritãÅ£i, românii intrebându-se, pe bunã dreptate, ce fac ele pentru a-i proteja de „toxicitãÅ£ile ÅŸi agenÅ£ii mutageni” de care vorbesc cu lejeritate iresponsabilã aceÅŸti ‚guru’ amatori?
 
Existã ÅŸi o altã categorie care, voit sau nu, sapã cu abnegaÅ£ie la temelia industriei alimentare româneÅŸti. Sunt cei care deplâng (in cel mai bun caz) slãbiciunea acesteia in echilibrarea balanÅ£ei comerciale, susÅ£inând „prieteneÅŸte” cã acest „punct vulnerabil” trebuie ajutat- fãrã insã a propune, cu atât mai puÅ£in a face ceva concret in acest sens. Se trece subtil cu vederea cã cele mai mari importuri sunt la fructe, legume ÅŸi carne, sectoare care n-au nimic de-a face cu procesarea alimentarã ÅŸi se promit vagi susÅ£ineri ale celei din urmã, dar neapãrat ale celei mici, artizanale, cãci numai aceasta realizeazã „alimente cu inaltã valoare calitativã”- expresie ce Å£ine de moda 2019.
 
Recent, un secretar de stat din MADR spunea cã fermele mari au standarde ridicate ÅŸi susÅ£in securitatea alimentarã a Å£ãrii- mare adevãr! Când vom auzi ceva similar la adresa producÅ£iei alimentare, sau e tabu?
 
Tuturor compãtimitorilor industriei noastre, le dãm o veste bombã: industria alimentarã româneascã existã, ÅŸi nu oricum: vorbim de al doilea sector manufacturier al Å£ãrii, ca cifrã de afaceri (13 miliarde euro) ÅŸi de principalul sãu angajator (180 mii salariaÅ£i). Desigur, ne referim doar la cele aproape 9 mii companii care raporteazã autoritãÅ£ilor; la acestea se adaugã economia neagrã, adicã aceia care prosperã tocmai datoritã atacurilor la care este supusã industria alimentarã, uitându-se un adevãr elementar: aceasta furnizeazã hrana de zi cu zi a românilor, o hranã la fel de sigurã ÅŸi de bunã ca in intreaga Uniune, pentru cã se supune aceloraÅŸi reguli, de la Atlantic la Prut!
 
TotuÅŸi, da, ceva ne lipseÅŸte: un dialog real cu autoritãÅ£ile, pentru a identifica impreunã unde existã slãbiciuni ÅŸi cum trebuie tratate. Pozitivi, noi continuãm sã sperãm!
 
PreÅŸedinte                                                       Director executiv
Sorin Minea                                                         Mihai ViÅŸan

Mai multe comunicate de presa puteti citi aici.

Termeni si conditii    |   Confidentialitate si GDPR    |   Contact
Copyright© 2025 : Romalimenta    Webdesign: Eurodata