Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro |
|
Industria alimentarã româneascã existã, in ciuda detractorilor
Nr. 209/4.11.2019
Industria alimentarã româneascã existã, in ciuda detractorilor
-Comunicat de presã-
Asistãm periodic la ieÅŸiri ale nutriÅ£ioniÅŸtilor de canapea, donând pãreri despre siguranÅ£a sau calitatea alimentelor româneÅŸti, emiÅ£ând ipoteze relativ la un aditiv sau la alte ingrediente, fãrã nicio bazã ÅŸtiinÅ£ificã ÅŸi trecând sub tãcere faptul cã toate sunt autorizate cu maximã stricteÅ£e, legislaÅ£ia europeanã fiind cea mai draconicã din lume.
Ne ferim sã replicãm de fiecare datã acestor semidocÅ£i, pentru cã (aÅŸa cum ne spun ÅŸi colegii din alte state UE) a-i bãga in seamã inseamnã a le da o atenÅ£ie nemeritatã. Credem, pe de altã parte, cã replica ar trebui sã vinã prompt nu din partea noastrã, ci a autoritãÅ£ilor de resort, neutre ÅŸi obiective, pentru cã aceastã campanie furibundã macinã increderea nu doar in industria alimentarã, ci ÅŸi in aceste autoritãÅ£i, românii intrebându-se, pe bunã dreptate, ce fac ele pentru a-i proteja de „toxicitãÅ£ile ÅŸi agenÅ£ii mutageni” de care vorbesc cu lejeritate iresponsabilã aceÅŸti ‚guru’ amatori?
Existã ÅŸi o altã categorie care, voit sau nu, sapã cu abnegaÅ£ie la temelia industriei alimentare româneÅŸti. Sunt cei care deplâng (in cel mai bun caz) slãbiciunea acesteia in echilibrarea balanÅ£ei comerciale, susÅ£inând „prieteneÅŸte” cã acest „punct vulnerabil” trebuie ajutat- fãrã insã a propune, cu atât mai puÅ£in a face ceva concret in acest sens. Se trece subtil cu vederea cã cele mai mari importuri sunt la fructe, legume ÅŸi carne, sectoare care n-au nimic de-a face cu procesarea alimentarã ÅŸi se promit vagi susÅ£ineri ale celei din urmã, dar neapãrat ale celei mici, artizanale, cãci numai aceasta realizeazã „alimente cu inaltã valoare calitativã”- expresie ce Å£ine de moda 2019.
Recent, un secretar de stat din MADR spunea cã fermele mari au standarde ridicate ÅŸi susÅ£in securitatea alimentarã a Å£ãrii- mare adevãr! Când vom auzi ceva similar la adresa producÅ£iei alimentare, sau e tabu?
Tuturor compãtimitorilor industriei noastre, le dãm o veste bombã: industria alimentarã româneascã existã, ÅŸi nu oricum: vorbim de al doilea sector manufacturier al Å£ãrii, ca cifrã de afaceri (13 miliarde euro) ÅŸi de principalul sãu angajator (180 mii salariaÅ£i). Desigur, ne referim doar la cele aproape 9 mii companii care raporteazã autoritãÅ£ilor; la acestea se adaugã economia neagrã, adicã aceia care prosperã tocmai datoritã atacurilor la care este supusã industria alimentarã, uitându-se un adevãr elementar: aceasta furnizeazã hrana de zi cu zi a românilor, o hranã la fel de sigurã ÅŸi de bunã ca in intreaga Uniune, pentru cã se supune aceloraÅŸi reguli, de la Atlantic la Prut!
TotuÅŸi, da, ceva ne lipseÅŸte: un dialog real cu autoritãÅ£ile, pentru a identifica impreunã unde existã slãbiciuni ÅŸi cum trebuie tratate. Pozitivi, noi continuãm sã sperãm!
PreÅŸedinte Director executiv
Sorin Minea Mihai ViÅŸan
Mai multe comunicate de presa puteti citi aici. |
Termeni si conditii | Confidentialitate si GDPR | Contact |
Copyright© 2025 : Romalimenta Webdesign: Eurodata |