Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro
 
 

Indulcitorii si siguranta alimentara

(Comunicat de PresaIndulcitorii sunt aditivi alimentari utilizati pentru a da un gust dulce produselor alimentare, fie la scara larga, in industria alimentara, fie direct pe masa consumatorilor. Ei sunt folositi cu scopul de a inlocui zaharul in cazul persoanelor care din cauza unor afectiuni ca diabetul sau obezitatea sau a unor stiluri de viata asumate, nu pot sau nu doresc sa consume alimente ce contin acest ingredient.

Intrucat indulcitorii sunt aditivi alimentari des intalniti, Federatia Patronatelor din Industria Alimentara – Romalimentaprecizeaza faptul ca acestia se conformeazã normelor de siguranta stricte din domeniul alimentar, fiind  supusi unor testari riguroase inainte de a fi autorizati pentru consum. In cadrul Uniunii Europene, Comisia Europeana are rolul de a stabili normele privind utilizarea aditivilor alimentari, pe baza testarilor ante-utilizare, dar si post-utilizare, realizate de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). Scopul acestor cercetari este de a stabili atat nivelul de siguranta dinainte de permiterea intrarii pe piata a aditivului in cauza, cat si dupa, tinand cont de noile descoperiri medicale ce apar de la momentul aprobarii acestuia. Prin urmare, procedura de testare urmareste obtinerea unor informatii cat mai clare si argumentate stiintific referitoare la efectele pe termen scurt, mediu si lung rezultate din consumul regulat de E-uri.

Odata stabilita siguranta utilizarii unui aditiv alimentar, Comisia Europeana poate porni procesul de autorizare a acestuia si stabili modul de utilizare. In plus, se prevad in regulament detalii clare privind compozitia si puritatea aditivului autorizat, astfel Incat acestea sa fie respectate cu strictete de catre producatorii de alimente.

Printre cei mai des intalniti indulcitori se numara:

● Aspartamul – este cel mai utilizat indulcitor hipocaloric in tarile Uniunii Europene. El este folosit in cadrul a peste 6000 de produse, printre care se numara guma de mestecat, gelatina, bauturile racoritoare, sau dropsurile fara zahar. Larga raspandire a aspartamului se datoreaza pe de o parte faptului ca e indulcitorul care se apropie cel mai mult de gustul dulce al zaharului, iar pe de alta parte intrucat studii efectuate in vederea stabilirii eventualelor riscuri privind consumul acestuia l-au declarat sigur. Mai mult, aspartamul este sigur pentru consum pentru aproape toate categoriile de persoane, inclusiv copii si femei insarcinate. Singura exceptie sunt persoanele care sufera de o afectiune genetica rara - fenilcetonuria (PKU), constand in imposibilitatea organismului de a procesa fenilalanina (unul dintre cei doi aminoacizi din aspartam).

● Advantamul – este un indulcitor concentrat, in functie de cum este utilizat, putand fi si de sute sau chiar mii de ori mai dulce decat zaharul sau alte substante utilizate pentru indulcirea alimentelor. In luna iulie 2013, expertii EFSA au concluzionat in urma unor cercetari amanuntite faptul ca advantamul nu prezinta riscuri si ca este sigur pentru consum.

In final, trebuie spus faptul ca indulcitorii utilizati in industria alimentara ofera sansa persoanelor ale caror afectiuni nu permit consumul de zahar sa se bucure in continuare de o alimentatie gustoasa, placuta, dar si sigura. Astfel, isi dovedesc utilitatea si contribuie la mentinerea unei alimentatii echilibrate.

 

Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare

Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si internationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatara a Contractului colectiv de munca pe ramura.

Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare romanesti in contextul pietei Uniunii Europene.

 

Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (ROMALIMENTA):

Mihai Visan

Director executiv

visan@romalimenta.ro

Tel/Fax: 004 021 312 44 42

 

 

 

Mai multe informatii si noutati puteti citi aici.

Termeni si conditii    |   Confidentialitate si GDPR    |   Contact
Copyright© 2014 : romalimenta.ro    Webdesign : Eurodata Serv