Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro
 
 

Proiect partener Angst

DISARM - Orizont 2020 - o nouă rețea tematică de colaborare pentru reducerea rezistenței la antibiotice

 

Membrii consorțiului DISARM de sprijinire a utilizării responsabile a antibioticelor în ferme prin identificarea, furnizarea și diseminarea activă a celor mai bune practici

DISARM (Diseminare de soluții inovatoare pentru managementul rezistenței la antibiotice) este o rețea de colaborare între fermieri, veterinari, servicii de consultanță, mediu academic și industrie care promovează utilizarea prudentă și responsabilă a antibioticelor la animalele de fermă, cu scopul reducerii pericolului reprezentat de rezistența la antibiotice. Lansat în ianuarie 2019, proiectul va continua până în decembrie 2021, timp în care se va construi o comunitate care să identifice și disemineze cele mai eficiente bune practici de creștere a animalelor. Pornindu-se de la un studiu pilot de instruire multi-actor (grup interprofesional) pentru o utilizarea cat mai responsabilă a antibioticelor de către fermieri, acest proiect va promova instruirea multi-actor în circa 40 de ferme de animale din Europa.

Dr Keiji Fukuda, director adjunct la OMS, a declarat: "Fără o acțiune urgentă, coordonată a mai multor părți interesate, lumea se îndreaptă spre o eră post-antibiotic, în care infecțiile uzuale și leziunile minore, care au fost tratabile zeci de ani, pot ucide din nou."

Creșterea rezistenței la antibiotice este o amenințare globală care impune un răspuns rapid din partea specialiștilor ce utilizează aceste produse la oameni sau animale. DISARM va reuni toate părțile interesate ale sectorului de creștere a animalelor de interes economic și va avea ca scop identificarea, publicarea și diseminarea de idei inovatoare, care nu numai că vor reduce rezistența la antibiotice, dar vor acționa și ca un catalizator al îmbunătățirii sănătății animalelor.

Comunitatea de practică (CoP)

Comunitate de Practică (CoP) va fi clădită prin implicarea activă a 15 organizații partenere din toată Europa, din care se vor forma grupuri multi-actor la toate nivelurile industriei. CoP va reuni cel puțin 600 de fermieri, medici veterinari, cercetători, profesioniști din industrie, procesatori și comercianți cu amănuntul. În câteva luni, reprezentanții industriei și societății vor putea participa la discuții. CoP va crea practici și abordări eficiente ale utilizării mai responsabile a antibioticelor în industria zootehnică și va propune modalități de diseminare a informațiilor în toată Europa.

Abordarea „multi-actor” a planului de sănătate a fermei

O temă de bază a proiectului este „să construim împreună”, iar pentru a produce schimbarea este esențial un plan de sănătate a fermei cu abordare multi-actor. Acestă abordare presupune constituirea de grupuri instruite și organizate de specialiști ai rețelei CoP, care să acopere 40 de ferme zootehnice europene, care vor identifica planuri de bune practici specifice fermei și vor conduce la utilizarea mai prudentă și responsabilă a antibioticelor.

Aceste ferme vor acționa ca pionieri și catalizatori pentru activitățile ulterioare, precum ateliere și vizite în ferme, contribuind la  schimbul încrucișat de idei. Toate acestea se vor regăsi în ghiduri, videoclipuri, rapoarte și studii de caz disponibile pe o platformă on-line, precum  și în media, pentru a acoperi o audiență cât mai mare.

Colaborarea la nivel european

DISARM este o rețea tematică din cadrul programului ce cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 care a luat naștere în urma cooperări a 15 parteneri din 9 țări. Aceasta este coordonată de Institutul de Cercetare al Flandrei pentru Agricultură, Pescuit și Alimentație din Belgia. Partenerii implicați sunt Inovația pentru Agricultură (UK), ZLTO (Olanda), Universitatea și Centrul de Cercetare Wageningen (Olanda), Asociația Institutelor Tehnice Agricole (Franța), Universitatea Ghent (Belgia), Universitatea de Agricultură din Atena (Grecia), USAMV București (Romania), Universitatea de Agricultură a Letoniei, ANPROGAPOR (Spania), Seges (Danemarca), Federația Internațională a Produselor Lactate (Belgia), Nutrition Sciences (Belgium), Angst (Romania) și COPA COGECA.

Patrimoniul

Patrimoniul de cunoaștere al proiectului va fi o multitudine de informații, implicări și conștientizări într-o CoP mai bine conectată, cu capacitatea și instrumentele necesare pentru a continua efortul de propagare în întreaga industrie de profil.

Această strategie vizează, nu numai impactul la nivel regional și al statelor membre, ci și influența asupra practicilor mondiale de creștere a animalelor, vitală pentru a stimula trecerea către o administrare mai responsabilă a antibioticelor.

Contact: Dr. Frederik Leen, Frederik.leen@ilvo.vlaanderen.be, +32 9 272 23 82

Text Box: DISARM a primit finanțare din programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 în temeiul acordului de finanțare nr. 817591

DISARM a primit finanțare din programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 în temeiul acordului de finanțare nr. 817591

    

Mai multe comunicate de presa puteti citi aici.

Termeni si conditii    |   Confidentialitate si GDPR    |   Contact
Copyright© 2024 : romalimenta.ro    Webdesign: Eurodata Serv