Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro
 
 

RECICLAREA AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE ASUPRA POPULATIEI

21.01.2016

RECICLAREA AMBALAJELOR SI IMPLICATIILE ASUPRA POPULATIEI

-Comunicat de presã-

 

Federaţia Romalimenta a participat astãzi la întâlnirea cu conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pãdurilor (MMAP) dedicatã acestei teme, în cursul cãreia s-a spus cã industria alimentarã nu va plãti « contribuţia la fondul de mediu » (2 lei/kg ambalaj) dacã operatorii alimentari nu sunt vinovaţi de neîndeplinirea ţintelor asumate.

Pe de altã parte, legislaţia în vigoare impune aceastã platã în data de 25 ianuarie a.c., deci este necesarã o Ordonanţã de urgenţã care sã reglementeze, aşa cum am solicitat în repetate rânduri celor mai înalte autoritãţi ale statului :

·        Abrogarea plãţii contribuţiei pentru lunile noiembrie-decembrie 2015, în cazul operatorilor alimentari care au avut contracte valide cu operatorii de transfer de responsabilitate,

·        Regandirea cuantumului contribuției, pe baza unor criterii financiare și obiective, astfel încât să devină rezonabilă, echitabilă și nediscriminatorie,

·        Pe termen lung, revizuirea legislatiei din domeniu  pentru întregul lanț valoric de gestionare a ambalajelor, in asa fel incat sa existe responsabilități financiare și operaționale clare pentru fiecare parte a sistemului.

In lipsa acestor mãsuri, plata contribuţiei va însemna mãrirea costurilor şi implicit a preţului alimentelor noastre, scumpirile putând ajunge în cazul unor categorii (apa mineralã, conserve fructe legume, lapte, etc) şi la 30% faţã de nivelul actual.

Ceea ce este la fel de grav, dacã nu ieşim din blocaj România va rãmâne departe de ţinta de reciclare, adicã infringement, adicã o « amendã » de 200.000 euro/zi (MMAP).

Populaţia va fi cea care va achita ambele note de platã.

Industria alimentarã, pe de altã parte, va consemna noi insolvenţe şi falimente şi, per ansamblu, scãderea competitivitãţii faţã de producãtorii din afarã care nu plãtesc « contribuţii » la acest nivel, ca şi faţã de economia neagrã, care nu plãteşte defel taxe, în afara celor de protecţie.

Sperãm cã discuţia cu conducerea MMAP a fost constructivã, aceasta afirmând in 3 rânduri cã operatorii nu vor plãti atât timp cât au contracte în derulare, ceea ce aşteptãm sã se confirme şi în scris. Din pãcate timpul fiind scurt, nu am aflat încã setul de acţiuni în sensul celor de mai sus, astfel încât impactul asupra mediului înconjurãtor, ca şi asupra populaţiei sã fie cel urmãrit, adicã pozitiv.

Romalimenta rãmâne în continuare deschisã la dialog.

Preşedinte                                                      Director executiv

Sorin Minea                                                  Mihai Vişan

Mai multe comunicate de presa puteti citi aici.

Termeni si conditii    |   Confidentialitate si GDPR    |   Contact
Copyright© 2024 : romalimenta.ro    Webdesign: Eurodata Serv