Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro
 
 

Home » Teme majore de interes » Piata Unica, PAC » Organizatiile producatorilor in Reforma PAC

 

Organizatiile producatorilor in Reforma PAC

Data : 2014-12-18

Link : Operatorii alimentari solicita ca Organi

(Brussels, 6 Februarie 2013)

Fabricantii alimentari europeni cheama Consiliul sa ramana centrat pe atingerea unei PAC functionale, orientate catre piata. Aceasta este cruciala pentru cresterea pe termen lung, sustenabila a sectorului agricol al Europei, asa cum este stabilita in scopurile Comunicarii PAC 2020, si este de asemenea cruciala pentru industria alimentara a Europei, care cumpara si proceseaza 70% din materiile prime agricole ale UE.

Fabricantii alimentari cred ca Organizatiile Producatorilor (POs) si Organizatiile Interprofesionale (IBOs), adaptate sectoarelor specifice, pot aduce beneficii semnificative fermierilor din UE, furnizand asistenta tehnica si imbunatatind logistica pentru colectarea, depozitarea si livrarea produselor lor.

Acestea fiind zise, fabricantii alimentari raman ingrijorati de elemente din Raportul Dantin privind Organizarea Comuna a Pietei Unice (CMO) adoptat de membrii Comitetului AGRI la 23 ianuarie. Unele amendamente pot duce la o abordare mai putin orientata catre piata, cel mai notabil, la masuri care distorsioneaza competitia din Piata Unica UE. Recen adoptatul raport al Comitetului AGRI include derogari de la Legea Competitiei a UE in favoarea unui anumit segment din lantul alimentar.

Permitand astfel de derogari –cum ar fi ca POs pot detine o pozitie de piata dominanta, sau ca intelegerile si practicile concertate dintre fermieri si POs sunt acceptate fara o evaluare in detaliu– ar fi in detrimental orientarii catre piata a viitoarei PAC. In astfel de cazuri, a permite producatorilor sa implementeze instrumente de management al crizei (cum ar fi retragerea de produse de pe piata) sau sa negocieze contracte de livrare fara nicio limita a volumului, ar destabiliza lanturile alimentare si ar distorsiona competitia din Piata Unica.

Membrii FoodDrinkEurope urgenteaza decidentii politici sa stabileasca reguli UE clare in ce priveste POs si IBOs, care sa nu distorsioneaza competitia si care permit producatorilor sa isi desfasoare activitatile sub un cadru regulator comun bine definit, incluzand fabricantii alimentari ca o componenta obligatorie in formarea IBOs.

Copyright FoodDrinkEurope aisbl; photocopying or electronic copying is illegal.

Copyright FoodDrinkEurope aisbl; fotocopierea si copierea electronica sunt ilegale.



Termeni si conditii    |   Confidentialitate si GDPR    |   Contact
Copyright© 2024 : romalimenta.ro    Webdesign: Eurodata Serv