Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro
 
 

Home » Teme majore de interes » Etichetare nutritionala » Comparatie intre actuala legislatie vs. noua legislatie

 

Comparatie intre actuala legislatie vs. noua legislatie

Data : 2014-12-18

Link : Regulament furnizare informatii aliment

Comparatie intre actuala legislatie vs. noua

 

legislatie

 

(Regulament furnizare

informatii alimentare catre consumatori)

 

 

Copyright FoodDrinkEurope aisbl; photocopying or electronic copying is illegal.

Copyright FoodDrinkEurope aisbl; fotocopierea si copierea electronica sunt ilegale.

 

 

Etichetare Nutritionala

 

 

Actual (Directiva 90/496/EEC)

Nou (Regulament furnizare informatii alimentare catre consumatori)

Schimbari nou vs. actual

 

Nutritie/

Informatii obligator de furnizat

 

Etichetare nutritionala = voluntara, exceptand cand se face o mentiune de nutritie.

 

Daca informatii de nutritie sunt furnizate (voluntar), informatiile trebuie sa conste fie in:

  • Cei 4 mari” (energie, proteina, carbohidrati si grasime), fie in

  • Cei 8 mari” (energie, proteina, carbohidrati, zahar, grasime, saturata, fibre si sodiu)

 

Etichetare nutritionala = obligatorie

 

 

Informatiile nutritionale obligatorii trebuie sa conste in:

  • Cei 7 mari” (energie, grasime, saturata, carbohidrati, proteina, zahar si sare)

 

 

 

 

Etichetarea nutritionala devine obligatorie.

 

 

7 nutrienti obligatorii in loc de “4” sau “8”.

 

Ordine diferita.

 

 

Informatii voluntare ce pot fi furnizate

 

Posibilitatea ca, in plus, sa se furnizeze informatii nutritionale voluntare:

  • amidon,

  • polioli,

  • mono-nesaturate,

  • polinesaturate,

  • colesterol,

  • minerale sau vitamine
     

 

Posibilitatea ca, in plus, sa se furnizeze informatii nutritionale voluntare:

  • mono-nesaturate;

  • polinesaturate;

  • polioli;

  • amidon;

  • fibre;

  • vitamine sau minerale

 

Indicarea colesterolului nu mai e posibila.

 

Ordine diferita.

 

 

 

 

Ordinea informatiilor nutritionale/obligatorii+ voluntare (exprimare)

 

 

  • Energie (kJ si kcal)

  • Proteina (g)

  • Carbohidrati (g)

Din care:

    • Zaharuri (g)

    • Polioli (g)

    • Amidon (g)

Grasime (g)
Din care:

    • Saturate (g)

    • Mono-nesaturate (g)

    • Polinesaturate (g)

    • Colesterol (mg)

  • Fibre (g)

  • Sodiu (g)

  • Vitamine si minerale (unitati specificate in Anexa)

 

  • Energie (kJ/kcal)

  • Grasime (g)

Din care:

    • Saturate (g)

    • Mono-nesaturate (g)

    • Polinesaturate (g)

  • Carbohidrati (g)

Din care:

    • Zaharuri (g)

    • Polioli (g)

    • Amidon (g)

  • Fibre (g)

  • Proteina (g)

  • Sare (g)

  • Vitamine si minerale (unitati specificate in Anexa)

 

 

 

 

Indicarea sodiului si a colesterolului nu mai e posibila.

 

 

Modul de exprimare

 

Informatiile nutritionale trebuie exprimate per 100g/100ml, in forma tabulara (‘tabel nutrienti’).

 

In plus, e optionala exprimarea per portie (dar numarul de portii trebuie declarat pe pachet). Vitaminele si mineralele trebuie exprimate ca % CZE.

 

 

Informatiile nutritionale obligatorii si voluntare trebuie exprimate per 100g/100ml, in forma tabulara (‘tabel nutrienti’).

 

In plus, e optionala exprimarea per portie (dar numarul de portii trebuie declarat pe pachet si portia trebuie cuantificata). Vitaminele si mineralele trebuie exprimate ca % CZE.

 

 

CE sa stabileasca reguli de exprimare per portie pt categorii specifice de alimente

 

 

 

 

Portia sau unitatea utilizata trebuie cuantificate pe eticheta.

 

Reguli specifice (in viitor apropiat) privind portiile pe categorii specifice de alimente.

 

Repetitia informatiilor nutritionale (si mod de exprimare)

 

Posibilitatea de a furniza informatii nutritionale in orice loc.

 

 

 

 

 

 

 

Posibilitatea de a repeta voluntar fie:

  • energia; fie,

  • energie +zaharuri, grasime, saturate si sare;

 

 

Cand este repetata, energia trebuie intotdeauna exprimata per 100g/100ml.

 

Cand sunt repetati 5 nutrienti, energia trebuie exprimata per 100g/100ml si per portie. Zaharul, grasimea, saturate si sare pot fi exprimate numai per portie.

 

Informatiile nutritionale repetate pot fi prezentate intr-un format diferit decat cel tabular si trebuie plasate pe fata ambalajului.

 

 

Restrictii asupra informatiilor nutritionale care pot fi puse pe fata ambalajului.

 

 

 

Energia pe fata ambalajului trebuie intotdeauna indicata per 100g/100ml.

 

 

 

 

 

CZE

 

Posibilitatea de a furniza informatii nutritionale in forma grafica. Nicio restrictie la utilizarea CZE %.

 

 

CZE % pot fi utilizate doar fie:

  • pe spatele ambalajului ‘tabelul nutrientilor’ pt cei 7 nutrienti obligatorii (vezi mai sus), fie

  • pe fata ambalajului, pt informatii nutritionale repetate (vezi mai sus)

 

 

Cand se utilizeaza CZE %, declaratia de furnizat e:“Ingesta de referinta pentru un adult mediu (8.400KJ / 2000Kcal)”

 

Ingeste de referinta identificate:

  • Energie 8400 kJ / 2000 kcal

  • Grasime total 70 g

  • Grasime saturata 20 g

  • Carbohidrati 260 g

  • Zahar 90 g

  • Proteina 50 g

  • Sare 6 g

 

 

Restrictionarea utilizarii CZE la:

- cei “7 Mari” in
‘tabel nutrienti’

- nutrientii repetati
.

 

 

Declararea CZE trebuie furnizata.

 

 

 

 

Exemplu imaginar bazat pe Regulament Informatii alimentare

catre Consumatori

 

 

Spatele ambalajului

 


Termeni si conditii    |   Confidentialitate si GDPR    |   Contact
Copyright© 2014 : romalimenta.ro    Webdesign : Eurodata Serv