Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro
 
 

Home » Teme majore de interes » Reducerea TVA la alimente » FoodDrinkEurope cere Sefilor de State si de Guverne sa sprijine Pachetul anti-Frauda TVA

 

FoodDrinkEurope cere Sefilor de State si de Guverne sa sprijine Pachetul anti-Frauda TVA

Data : 0000-00-00

Sectorul alimentelor si bauturilor este puternic impactat de fraudatorii care insala regulile de baza ale TVA intr-un numar de state UE. Pachetul anti-Frauda TVA propus de Comisia Europeana si inaintat de Presedintia Irlandeza ar furniza o solutie structurala acestei probleme recurente.

 

Bunurile livrate in interiorul UE sunt libere de TVA si destinatarii trebuie sa-si autofactureze suma conform TVA local. Exista moduri variate de a evita “auto-facturile”. Este o problema particulara in sectorul alimentar pentru ca ratele TVA pentru alimente variaza considerabil de la un Stat Membru la altul (ex. Ungaria are cea mai ridicata rata la 27%, in timp ce cateva alte state au rate de la 5% pana la 21%).

 

Frauda TVA apare in variate forme, de exemplu bunurile pot fi cumparate intr-un Stat Membru si exportate in altul pe hartie, permitand companiei sa ceara returnarea TVA. Acesta e cunoscut ca “fals export”. Un alt exemplu este "frauda carusel (romaneste suveica)” unde un lant de companii fictive cumpara bunuri libere de TVA, apoi le vand incluzand TVA si dispar inainte ca autoritatile locale relevante sa poata cere TVA.

 

Pachetul anti-Frauda TVA in discutie la Consiliul din 22 mai prezinta masurile necesare pentru a lupta impotriva fraudatorilor si restabileste competitia corecta pentru comerciantii legali de cereale. Pachetul include posibilitatea Statelor Membre de a implementa mecanismul taxarii inverse intr-un numar de sectoare, incluzand cereale si oleaginoase ceea ce, astazi, necesita solicitarea unei autorizari speciale. Pachetul furnizeaza o solutie structurala, la timp si pe termen lung impotriva fraudei TVA: ar ajuta companiile care comercializeaza grane care se supun regulilor TVA sa isi recastige pozitia competitiva si Statele Membre sa isi recupereze pierderi de TVA semnificative.

 

FoodDrinkEurope incurajeaza Statele Membre sa ajunga la un acord asupra Pachetului anti-Frauda TVA care ar gasi un suport unanim in comunitatea de afaceri din toata UE. Adoptarea acestui pachet nu numai ca ar indeparta vulnerabilitatea pietelor alimentare fata de frauda TVA, dar ar si ajuta la protejarea integritatii pietei, asigurand un comert intracomunitar mai corect si competitia loiala care in ultima instanta ar fi in beneficiul consumatorilor europeni.

 

Copyright FoodDrinkEurope aisbl; photocopying or electronic copying is illegal.

Copyright FoodDrinkEurope aisbl; fotocopierea si copierea electronica sunt ilegale.Termeni si conditii    |   Confidentialitate si GDPR    |   Contact
Copyright© 2024 : romalimenta.ro    Webdesign: Eurodata Serv